Spam, iedereen die veel en vaak e-mails ontvangt en stuurt krijgt ermee te maken. Om te voorkomen dat je inbox vervuild raakt is het gebruik van een spamfilter aan te raden. Sommige spamfilters zijn daarentegen weer overenthousiast en houden relevante e-mails tegen.
Het is daarom aan te raden om een goed spamfilter te gebruiken die de juiste e-mails aan de poort weigert en de rest wel gewoon doorlaat. Wij leggen je uit waar je op moet letten en wat de beste spamfilters van het moment zijn.
Wat is een spamfilter?
Kortgezegd, een spamfilter is een stuk software in je e-mailprogramma dat e-mails verdeelt in ongewenste e-mails en gewenste e-mails. Een e-mail die als spam geclassificeerd wordt kan worden verwijderd of in een aparte map worden geplaatst.
Er zijn verschillende programma’s die dit kunnen en ze hebben hier allemaal hun eigen manier voor. Dit zorgt er dus ook voor dat jouw eigen verzonden e-mails bij de één gewoon aankomen en bij de ander in de spambox terechtkomen.
Vaak gaat het filteren geruisloos en heb je niet door dat er een mail onderschept is. Het is dan ook aan te raden periodiek toch een kijkje in deze aparte box te nemen. Zo weet je zeker dat je niks relevants mist.
De vier beste spamfilters van dit moment
Zoals al aangekondigd zijn er vele spamfilters op de markt, vaak zit er in het mailprogramma al een standaard mailfilter maar deze is vaak van een basiskwaliteit waar je niet op kunt vertrouwen. Daarom lichten wij voor jou de besten van dit moment uit.
1. SpamExperts spamfilter
Spam, virussen en phishing worden met het spamfilter van SpamExperts vakkundig geëlimineerd voordat het je netwerk of computer bereikt. Wij selecteren hem niet voor niks want het premium spamfilter blokkeert maar liefst 99,9% van alle spam.
Mocht het filter nét iets te goed zijn best doen, dan is hij aan te passen naar eigen inzicht. Zo mis jij nooit meer belangrijke mailtjes maar zit je toch zonder al die vervuiling in je inbox.
Dit filter zit standaard bij het (e-mail)hostingpakket van Hostingbaas. Wij kunnen je adviseren of er voor jou nog een extra filtertje bij moet, of dat dit voldoende is voor jouw berichtenverkeer.
2. Apache SpamAssassin
Apache SpamAssassin is ook een bekend spamfilter. Dit is een zogenaamd open source computerprogramma speciaal voor mailservers. Het wordt gebruikt voor het herkennen en onderscheppen van spam e-mail. De kracht van SpamAssassin zit hem erin dat hij verschillende technieken combineert om spam e-mails van ‘gewone’ e-mail te onderscheiden.
Zonder al te veel in detail te treden doet SpamAssasin een inhoudsanalyse van de binnengekomen e-mail waarbij met zogenaamde expressies honderden tests worden uitgevoerd. Daarnaast worden ook de metadata bekeken. Zo worden de afzendergegevens in de e-mail gecontroleerd met verschillende blacklists en spamdatabanken.
SpamAssassin werkt met een puntensysteem om tot een uiteindelijk oordeel te komen. Indien een e-mail na alle tests een hoge score krijgt, wordt deze als spam gemarkeerd en weggesluisd.
3. Amavis
Amavis is net als Apache een open-source systeem. Het is een filter voor de inhoud van al je elektronische post. Het checkt zowel de overdracht, decodering, verwerking en implementeert een controle van e-mailberichten.
Daarnaast staat het in contact met externe inhoudsfilters om bescherming te bieden tegen spam en virussen en andere malware van andere partijen. Het is een goed filter met jarenlange ervaring, prima om de meeste spam te ondervangen.
4. MailScanner
Het zal je niet verbazen, maar dit is eveneens een e-mailbeveiligingssysteem. Eveneens een open source systeem en wordt vooral gebruikt voor Linux-e-mailgateways. Het beschermt je tegen de meest voorkomende rotzooi zoals virussen, spam, malware en phishing.
Het is een zeer snel werkend systeem, waardoor het ook door meer dan 40.000 sites wereldwijd gebruikt wordt. En het fijne aan opensource is natuurlijk, dat het helemaal gratis is.
Nog een paar laatste tips om spam te voorkomen
Spamfilters zijn door de jaren heen steeds beter geworden in het detecteren van rottigheid. Soms dus iets té goed waardoor je belangrijke e-mails mist. Toch kun je zelf ook al wat doen om te voorkomen dat er toch mails met foute bedoelingen in je mail belanden.
Zo is het belangrijk om altijd oplettend te zijn, laat niet op iedere louche website je e-mailadres achter want gegarandeerd gaan ze je spammen met duistere e-mails. Voor je het weet heb je op een foute link geklikt en zit je pc vol.
Is er toch een mail door het spamfilter heen gekomen? Reageer dan vooral niet op de mail maar classificeer het e-mailadres als ongewenst en meldt de site/mail zelf bij de autoriteit consument en markt.
Conclusie
Kortom, je hebt zelf zeer veel invloed op hoeveel troep je binnenkrijgt. Ten eerste door een goed spamfilter aan te schaffen, bij twijfel raadpleeg hier dan altijd een specialist over. Ten tweede door een stuk bewustwording.
Instituties als banken, verzekeraars en telefoonaanbieders sturen praktisch nooit e-mails met betaalverzoeken. Krijg je die wel? Klik nergens op en neem contact op met het bedrijf. Wees wijs en ga safe online!