CPanel, of een ander controlpanel?

Voor welk controlpanel ga jij? Wij leggen je uit wat de beste keuze is!

In onze vorige blog hebben wij je meer verteld over jouw plekje reserveren op een server. Dit kunnen een gedeelde server (shared hosting) maar ook een privé stukje zijn (Virtual Private Server, VPS) zijn.

Wanneer je dit hebt geregeld, is er de volgende stap. Namelijk welk ‘bedieningspaneel/controlepaneel/controlpanel’ ga je gebruiken? Hiervoor zijn verschillende opties en keuzes, afhankelijk van jouw behoeftes, voorkeur en technische kennis. Wij leggen uit wat voor jou een goede keuze is.

Wat is een controlpanel?

In deze context is een control panel een bedieningspaneel dat wordt ‘gelegd’ op jouw server, dit geldt voor zowel shared hosting als VPS. Een control panel zorgt ervoor dat je niet zelf hoeft te coderen maar dat er veel zaken eenvoudig geregeld kunnen worden, zoals;

  • Het beheren van je domeinnaam (d.m.v. DNS)
  • Het maken van back-ups, afhankelijk van je voorkeur. Dit kan variëren van volledige serverback up tot die van afzonderlijke accounts.
  • Het beheren van de zogenaamde mailinfrastructuur, zoals het aanmaken van specifieke e-mailadressen. Ook meer technische zaken als Exim, Dovecot, Postfix en IMAP/POP3/SMTP protocollen.
  • De controle over databases. De meest bekende opties zijn MySQL / MariaDB en PostgreSQL.
  • Het beheren van de serveraccounts en de configuratie hiertussen.
  • Toegang tot rapportages en specifieke logbestanden.
  • Het beheren en eventueel automatiseren van (de verlenging van) SSL– certificaten.
  • Het constant monitoren van alle systeemdiensten via een zogenaamde interface
  • Vaak de mogelijkheid om extra opties en apps te installeren van bijvoorbeeld WordPress, Joomla, etc.
  • De ondersteuning van Linux- en Windows besturingssystemen
  • Ondersteuning van opties voor WordPress

Kortom, zoals je kunt lezen is het erg handig om een zogenaamd control panel te gebruiken bij het bedienen van de server. Dit maakt het veel eenvoudiger om snel en efficiënt een site in de lucht te helpen en vervolgens te onderhouden. Maar zoals je wellicht al vermoedde zijn ook hier diverse opties voor mogelijk, wij leggen je de verschillen uit.

Vaak worden bij het aanschaffen van VPS of shared hosting al een control panel meegeleverd óf worden er meerdere opties geboden. Hiervoor betaal jij of de hostingpartij vervolgens een maandelijks, jaarlijks of vast bedrag.

Welke opties zijn er?

Betaalde control panels

Er zijn verschillende control panels op de markt. Het is goed om er bij aanschaf op te letten voor welk besturingssysteem een systeem geschikt is. Sluit het aan op Windows of Linux?

Daarnaast zijn er gratis en betaalde opties. Voorbeelden van goede maar betaalde opties zijn Plesk, cPanel en DirectAdmin. Het voordeel van Plesk is dat hij zowel met Windows als met Linux goed werkt, bij cPanel is dit alleen met Linux.

Maar ondanks dit vinden wij wel dan cPanel verreweg het gebruiksvriendelijkste is. Dit komt mede door het gebruik van een Web Host manager. Dit maakt het systeem geschikt voor de beginner maar ook voor de ervaren gebruiker.

Gratis control panels

We blijven tenslotte allemaal Hollanders en zoals je weet; Die houden wel van gratis. Daarom noemen we ook twee gratis opties, maar realiseer je wel dat de kwaliteit hiervan echt anders is.

Zo heb je ISPConfig en Virtualmin, beide open source panels. ISPConfig is de grootste en wordt veelvuldig gebruikt. Dit zorgt ervoor dat hij behoorlijk up-to-date is, maar toch raden we deze vooral aan bij de ervaren gebruiker en hij sluit alleen aan bij Linux.

Daarnaast is er nog Virtualmin, een control panel met zeer veel opties en mogelijkheden. Dit maakt hem wel meteen ingewikkeld en daarmee alleen geschikt voor de zeer ervaren gebruiker.

Aandachtspunt is nog wel dat beide control panels zich presenteren als gratis, maar beide hebben wel een betaalde versie. Deze is uiteraard beter en geavanceerder, een bij het gebruik van de gratis versie wordt er ook vaak gewezen op deze betaalde versie.

Conclusie

Zonder al te veel de diepte in te gaan raden wij altijd aan om voor een goed control panel te gaan. Het ligt enigszins aan het besturingssysteem wat je gebruikt en hoeveel je budget en technische kennis is.

Maar wil je snel en efficiënt werken waarmee je kunt vertrouwen op een goed en volledig panel? Dan is voor ons cPanel wel echt een favoriet. Goed, volledig en zeer gebruiksvriendelijk. Wij hebben er dan ook bewust voor gekozen deze aan te bieden aan onze (shared hosting) klanten zodat zij zelf snel en volledig uitgerust aan de slag kunnen.

Bij onze VPS-en kun je zelf een controlpanel uitkiezen, wij bieden DirectAdmin en cPanel hierbij actief aan. Op alleen cPanel geven we ondersteuning.

Geef een antwoord

We houden van commentaar en waarderen de tijd die lezers besteden om ideeën te delen en feedback geven. Echter, alle commentaar wordt handmatig gemodereerd, degene die spam zijn of promotie worden verwijderd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.