Wat is het verschil tussen ‘normale’ hosting en een VPS?

Shared hosting of VPS, wat past bij mij?

In de wereld van hosting en websites komen veel termen voorbij waar je in eerste instantie van denkt; Huh?! Van FTP tot VPN en van shared webhosting tot VPS. Op die laatste twee zoomen wij in dit artikel in.

En het fijne is, het klinkt in eerste instantie vaak ingewikkeld maar vaak vallen bij een korte en heldere uitleg al snel de puzzelstukjes op zijn plek. Wij gaan je dan ook in ‘normale mensentaal’ uitleggen wat voor jou een goede keuze is, een VPS of shared hosting.

Wat is het verschil tussen shared webhosting en VPS?

Zoals het woord al doet vermoeden is shared hosting het delen van hosting. Dit betekent uiteraard niet dat je de domeinnaam deelt, maar wél de server waarop deze gehost wordt. Kortgezegd deel je de server met andere websites, waardoor de load op de andere sites invloed hebben op de prestaties van jouw site. Bij die prestaties moet je vooral denken aan snelheid.

Heeft een website op dezelfde server bijvoorbeeld een campagne lopen, of is deze website vanwege een andere reden (even) erg populair? Dan kan het zijn dat jouw website iets langzamer gaat. Zijn er weinig bezoekers op de andere sites? Dan gaat jouw website sneller.

Bij VPS is dit anders, hierbij heb je het ‘alleenrecht’ op een stukje eigen virtuele server. Voor de technici onder ons; je hebt gegarandeerde processors-capaciteit en RAM-geheugen.

Vergelijk het met het wonen in een vrijstaand huis op een eigen perceel, of het bewonen van een appartement waar je het perceel en het gebouw deelt. Zo geldt dat ook bij een VPS, dit staat namelijk voor Virtual Private Server. Het is dus niet fysiek een eigen server, maar qua prestaties komt dit wel op hetzelfde neer.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Het klinkt heel verleidelijk om lekker je eigen hoekje op de server te hebben, geen gedoe met anderen en meer technische mogelijkheden. En dat is het ook, daar zit meteen de meerwaarde.

Maar voor niets gaat de zon op, dus een VPS kost automatisch ook meer dan wanneer je voor shared hosting gaat. Wederom te vergelijken met de gemiddelde kosten van een vrijstaand huis versus een appartement.

Maar waarom zou je dan toch voor VPS gaan als dat duurder is? Dit is heel eenvoudig. Wanneer je veel bezoekers op je website verwacht op piekmomenten, kan het zijn dat de andere mensen op jouw serverruimte daar last van hebben.

Dit merk je in de vorm van een tragere website snelheid of zelfs het helemaal uitvallen van de server wegens overlast. Op een VPS zijn meer technische mogelijkheden, omdat op shared hosting er meer limieten zijn ingesteld op het voor iedereen werkbaar te houden.

Om in de beeldspraak te blijven, verwacht je veel gasten waarvoor je huis eigenlijk te klein is én wil je geen overlast veroorzaken? En wil je geen opgelegde regels vanuit de VVE? Dan kun je beter een feestje geven in een vrijstaand huis.

Maar voor wie is zo’n VPS nu?

Je hoeft niet per se een nobel mens te zijn om de VPS aan te schaffen, je verhuist ook niet naar een vrijstaand huis om je buren niet meer tot last te zijn. Want die buren krijgen wel weer een nieuwe bewoner in jouw oude huis.

Nee, je gaat natuurlijk zelf extra genieten van je vrijstaande huis, of in dit geval dus de VPS!
Bedrijven met grote, zware sites hebben hier het meeste belang bij. Sterker nog, die kúnnen waarschijnlijk niet eens op shared hosting omdat de limieten het daar niet toestaan. Ook zal bijvoorbeeld een Magento-webshop of een grote WordPress-website op shared hosting geen goede prestaties hebben, wat invloed heeft op de snelheid.

Naast het feit dat een lage snelheid niet fijn is voor de bezoeker of degene die het onderhoud aan de site doet -want dat gaat dan ook langzamer-, gaat dit ook ten koste van je SEO (Google resultaat).

Om die reden kun je dus beter wat extra investeren in een goede én snelle server, in plaats van in allerlei (Google) advertenties etc. SEO is op de lange termijn beter en levert zo in totaal meer op dan SEA (adverteren), waarbij het direct stopt zodra je de geldkraan dichtdraait.

Welke afwegingen neem ik mee?

Twijfel je nog voor welke categorie je moet gaan? Belangrijke afwegingen zijn de afhankelijkheid van je website, is het een online visitekaartje van je bedrijf of is het je bron van inkomsten?

In dat laatste geval is een VPS aan te raden zodat je niet afhankelijk bent van anderen. Denk hierbij dus aan webshops, zwaardere (WordPress)sites en online portals. Om de kosten enigszins te beperken zijn er vaak verschillende opties qua VPS-grootte.

De prestatiekracht verschilt per VPS en de markt waar je je in beweegt. Dit wordt vaak weergegeven in GB’s en is vaak in een later stadium op te plussen. Dus mocht je twijfelen dan kun je het in de toekomst altijd upgraden.

Waarvoor ga jij?

Kortom, wil je gewoon snel een goede website in de lucht? Gemaakt in bijvoorbeeld Wordpress? Dan is shared hosting vaak helemaal prima. Snel, overzichtelijk en efficiënt. Wil je juist meer maatwerk en een grotere mogelijkheid qua belasting?

Dan raden wij je een VPS aan. Hier kun je klein mee beginnen, en upgraden wanneer nodig. Om de laatste vergelijking te maken; Op het moment dat je verhuist van je appartement naar een vrijstaande woning, kun je deze vrijstaande woning later uitbouwen of zelfs een extra verdieping er bovenop zetten. Bij shared hosting is dit niet mogelijk.

Geef een antwoord

We houden van commentaar en waarderen de tijd die lezers besteden om ideeën te delen en feedback geven. Echter, alle commentaar wordt handmatig gemodereerd, degene die spam zijn of promotie worden verwijderd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.