Een domeinnaam verhuizen; Hoe doe je dat?

Je hebt ‘m; Jouw ideale domeinnaam is geclaimd. Maar staat deze nog bij een louche (buitenlandse) partij en wil je overstappen naar een betrouwbare Nederlandse partij zoals Hostingbaas? Of heb je hem misschien van een andere partij ‘overgekocht’ die de naam al eerder geclaimd had? Dan wordt het tijd om deze te verhuizen naar een betrouwbare, eigen partij. Maar hoe doe je dat? Wij leggen je uit en kunnen alvast verklappen; Het valt mee.

In een notendop

Zoals misschien bekend werkt het in de wereld van domeinnamen volgens het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Zo zijn er mensen heel rijk geworden met het snel claimen van een bepaalde domeinnaam. Bedrijven hebben er namelijk vaak veel geld voor over om hun bedrijfsnaam over te kopen wanneer deze al door een ander gekocht is (lees ook: domeinnaam tips).

Zo is de domeinnaam ‘insure.com’ ooit verkocht voor 16 miljoen dollar en fund.com voor bijna 10 miljoen. Of dit ook in Nederland gebeurt? Zeker! Vakantie.nl bracht 2,5 miljoen euro op en voetbal.nl 450.000,- euro.

Maar als je dan de perfecte domeinnaam binnen hebt, wil je die natuurlijk registeren bij je eigen betrouwbare hostingprovider, zoals Hostingbaas!

Wat is een domeinnaam?

Er leven veel misverstanden over het woord domeinnaam. Ter verduidelijking; Dit is niet een website, een domeinnaam gaat alleen over de woorden die na www. komen. Een website gaat over de bestanden die je kan koppelen aan een specifieke domeinnaam wat vervolgens zichtbaar is -als een website- wanneer je het adres bezoekt.

Je kunt dit vergelijken met het kopen van een bouwkavel, je krijgt vervolgens een adres bij de notaris en dit wordt in het kadaster gezet. Het huis vervolgens bouwen en ontwerpen? Daar zal je toch echt voor naar een architect en aannemer, of je gaat het zelf doen. Dit is dus precies hetzelfde bij het registreren van een domeinnaam en het bouwen van een site.


Nu kies jij een passend, leuk en goed woord voor je domeinnaam. Maar een computer/server registreert dit in getallen. Iedereen die een domeinnaam registreert krijgt dan ook een uniek nummer, het zogenaamde IP adres. Deze vertaalt als het ware jouw ‘naam’ in cijfers. Zo heeft Hostingbaas.nl het IP-adres; http://192.124.249.140/ . Dit kun je ook invoeren in de adresbalk in plaats van de naam om naar de site te gaan.

Achter het door jou gekozen woord van de domeinnaam, staat altijd nog iets achter de punt. Dit noemen we de extensie. In Nederland zien we logischerwijs vaak .nl, wereldwijd vaak .com. Dit kan echter ook .org of .info zijn. Inmiddels zijn er namelijk súper veel extensies op de markt. Wil je jouw naam registreren maar is de .nl variant al bezet? Dan kun je kijken of de .com optie nog beschikbaar is.

De verhuizing, what to do!
Zoals bij zoveel zaken; Hiervoor is geen eenduidig antwoord. Het hangt namelijk met de gekozen extensie samen hoe dit gaat. Vaak helpt een (goede!) hostingpartij bij de procedure van je domeinnaam verhuizen en wij van Hostingbaas zeker.

Maar om het overzichtelijk te houden vertalen we het proces in concrete stappen, maar wel alleen voor .nl- en .com-domeinnamen. Voor andere opties zal het proces niet veel verschillen.

.NL domeinaam verhuizen
Voordat je je domeinnaam opzegt bij de partij waar je misschien wel helemaal klaar mee bent; Vraag de verhuiscode op van de domeinnaam. Dit is een code waarmee je kunt laten zien dat jij de eigenaar bent van een domeinnaam.

Soms moet je eerst daadwerkelijk opzeggen voordat je de verhuiscode krijgt, kijk dan goed naar de datum waarop het daadwerkelijk wordt opgezegd. Hiervoor moet de domeinnaam zijn verhuisd anders werkt je website, domeinnaam én gekoppelde mail niet meer. Dat wil je niet!

Code binnen? Volg dan de stappen in het voorbeeld.

Voorbeeld (in het geval van een verhuizing naar hostingbaas.nl)

Check je eigen domeinnaam in de witte balk op de homepagina.

Als het goed is zie je; ‘Helaas, domeinnaam is al bezet’.

Maar je kunt klikken op ’Verhuis deze domeinnaam’.

Klik hierna op ’transfer’ en klik op ‘check-out’.

Vul hier vervolgens de verhuiscode (EPP code) van de domeinnaam in en volg de verdere stappen voor betaling etc.

Hierna is de domeinnaam binnen 24 uur over naar Hostingbaas!

.Com domeinnaam verhuizen
Die .nl was te doen toch? Eigenlijk gaat een .com verhuizing op dezelfde manier qua verhuiscode, maar daarna volgt nog een extra verificatie.


Die extra verificatie gaat door middel van twee e-mails die worden toegestuurd naar de ‘oude’ eigenaar van een domeinnaam. Het kan dus zijn dat je dat zelf bent als je hem van de éne aanbieder naar de ander wilt verhuizen.  


Maar naar welk mailadres gaat die e-mail dan? Bij het aanvragen van de .com is er ooit een administrator e-mail adres en een technical e-mailadres ingevuld, daar worden de e-mails naar toegestuurd.

In de mail staat een link die kan worden aangeklikt om de verificatie te bevestigen. Zijn de e-mailadressen verouderd? Neem dan contact met de oude hostingpartij. Zij kunnen dit voor je aanpassen. Een verhuizing kan bij een .com wat langer duren, maar in vijf dagen is dit vaak wel geregeld.

In tegenstelling tot een .nl domeinnaam, kun je en .com variant niet steeds verhuizen. Een .com-domeinnaam moet minimaal 60 dagen bij een partij staan voor je weer kunt wisselen.

Gedwongen verhuizing

Helemaal klaar met je hostingpartij maar hij niet met jou? Dan kan het zijn dat het lastig is om de verhuiscode te krijgen. In dit geval kun je bij een andere, de nieuwe, hostingpartij een escalatieprocedure starten.

Deze pakt dit op in samenwerking met de overkoepelende organisatie (SIDN bij .nl-domeinnamen bijvoorbeeld) hierbij moet er wel worden aangetoond dat de oude hostingpartij echt niet meewerkt. Dit kost vaak veel tijd en geld dus probeer er altijd eerst opeen andere manier uit te komen.

Help? Domeinnaam in quarantaine!

Stel een domeinnaam is opgezegd, maar je bedoelde eigenlijk dat je hem wilde verhuizen. Dit kan even voor paniek zorgen, maar dit is nergens voor nodig. Om te voorkomen dat een domeinnaam per ongeluk wordt opgezegd en iemand anders zijn kans grijpt, wordt deze vaak eerst in zogenaamde quarantaine geplaatst. Dit varieert tussen de 30 en 40 dagen.

Binnen deze tijd kun jij, als eigenaar, de domeinnaam opnieuw registreren. Zo kan een klein foutje geen fatale gevolgen hebben, in ieder geval niet op korte termijn.


Je kan een domeinnaam uit quarantaine halen bij de hostingpartij waar die per ongeluk is opgezegd. Helaas kost dit wel wat geld maar neem van ons aan; Dit is een stuk goedkoper dan dit uit de quarantaine halen bij een nieuwe hostingpartij. 

Domeinnaam verhuizen is geen website of e-mail verhuizen!

Net als de termen website en domeinnaam, is dit ook iets wat mensen vaak door elkaar halen. Het verhuizen van je domeinnaam wil niet zeggen dat ook automatisch je mail en site zijn verhuisd. Bij Hostingbaas snappen we dit en daarom hebben het zo geregeld dat je bij het aanvraagproces van de verhuizing direct je huidige nameservers kan invullen, zodat het de site en mail eerst online blijft staan bij de oude hostingpartij.

Wil je je hosting ook daadwerkelijk veranderen? Dan zijn hier weer andere stappen bij nodig. Dit doe je door alle bestanden te verhuizen en hierna de nameservers te wijzigen naar die van ons. Bij Hostingbaas helpen wij jou hier graag bij!

Verhuizing geslaagd? Dan kunnen wij maar één ding zeggen: Welkom bij Hostingbaas! Wij gaan er alles aan doen dat je geen spijt krijgt van deze verhuizing!

Geef een antwoord

We houden van commentaar en waarderen de tijd die lezers besteden om ideeën te delen en feedback geven. Echter, alle commentaar wordt handmatig gemodereerd, degene die spam zijn of promotie worden verwijderd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.