WordPress website klaar? Begin met het onderhoud!

WordPress website klaar? Nu kan het onderhoud beginnen, alles op een rijtje waar op te letten.

Wij vergelijken het maken van een website vaak met het bouwen van een huis. Als het éénmaal staat is het resultaat de eerste periode heel mooi. Maar wanneer je helemaal niks aan onderhoud gaat doen, verslechtert de staat van het huis snel.

Af en toe de boel grondig reinigen, een likje verf hier en daar en ook de tuin onderhouden is essentieel. Je kunt het dus al raden, dit geldt ook voor een website. Helaas zien wij vaak genoeg terug dat mensen investeren in een mooie site, om deze vervolgens niet goed te onderhouden.

Het effect waarin geïnvesteerd is betaald zich dan helaas niet uit. Onderhoud kost echter niet heel veel tijd, zeker niet wanneer je het regelmatig en structureel doet. Daarom onze tips op een rijtje.

Nog even kort; Wat is WordPress?

Voor wie een website heeft (of niet) en nog geen idee heeft wat WordPress is, nog even kort wat dit is. WordPress is het grootste en belangrijkste webdesign-programma wereldwijd. Het is een zogenaamd open source software waardoor het maken van een website al vrij voordelig kan. Wat heet, het kan zelfs gratis!

Het kan echter wel een complex klusje worden. Inschakelen van een expert kan dan ook vaak geen kwaad. Alles weten over WordPress? Lees dan ook snel onze blog hierover. 


Installeer WordPress

Voordat je kunt starten met het onderhouden van je website, moet je natuurlijk het programma WordPress geïnstalleerd hebben. Wanneer je de site niet zelf hebt gemaakt maar het onderhoud wel voor eigen rekening gaat nemen, lees dan even snel hoe je dit doet op ons eerder geschreven blog.

Klaar voor de start?

Wanneer je bovenstaande allemaal op orde hebt ontstaat al snel de vraag, hoe vaak moet ik het onderhoud checken? Dit verschilt natuurlijk per klusje. Maar een goed uitgangspunt is om sowieso standaard actie te ondernemen wanneer je een melding krijgt over het uitvoeren van een update.

Deze melding kun je zo instellen dat je een seintje krijgt via je mail. Dit kun je doen voor het programma WordPress in het algemeen, maar ook per plug-in.  Druk bezette agenda? Dat begrijpen wij. Daarom is het ook begrijpelijk om de meldingen op te sparen en periodiek in één keer uit te voeren. Maandelijks is hierbij wel de minimale termijn.

Waarom updaten?

Je hoort het regelmatig in het nieuws, dat er een grote hack ergens is geweest. Om dit te voorkomen is het goed om regelmatig te updaten, het bedrijf achter de site acteert hier namelijk meteen op. Het is dus ook zeker voor je eigen veiligheid om regelmatig te updaten.

Daarnaast vindt er een constante ontwikkeling plaats omtrent de laatste functionaliteiten, nieuwste lay-outs en de beste snelheid.

NB: Het is ook belangrijk bij te blijven want een versie van van bijvoorbeeld 3.7 naar 3.8 updaten gaat vaak zeer soepel, maar zodra 3.8 dan weer een oude versie is (en je hebt nog niet geüpdatet) moet je van 3.7 meteen naar 3.9 of in nog extremere gevallen van 3.7 naar bijvoorbeeld 5.3. Hoe groter je achterloopt met de updates, hoe langer, complexer en risicovoller het updaten wordt.  

Welke updates zijn nodig?

WordPress

Ten eerste natuurlijk WordPress zelf! Dit klinkt vanzelfsprekend, maar om je een beeld te geven hoe snel de ontwikkeling gaat; er zijn inmiddels sinds 2003 al zo’n 40 verschillende versies geweest.

Thema

Daarnaast is de update van je thema ook regelmatig nodig, dit alles om deze ook goed te laten werken.

Plug-ins

Ten slotte de onafhankelijke plug-ins. Deze moet je stuk voor stuk ook regelmatig updaten. Wat plug-ins precies zijn? Ook daarvoor verwijzen wij je graag naar onze eerder geschreven blog.  

Voorbij de techniek

Heb je alles technisch geüpdatet? Dan kun je door om de ‘zachte’ kant van de site te updaten. Hiermee bedoelen wij álle informatie op je site. De laatste nieuwtjes, blogs, agenda’s, jaartallen en alles wat je maar kunt bedenken. Zorg dat altijd de foto’s en content recent zijn, bezoekers beoordelen je site hier bewust en onbewust meteen op.  Om het jou gemakkelijker te maken kunnen wij de onderhoud van de website natuurlijk ook altijd doen. Bekijk hier de prijzen voor het onderhouden van je website.

Ook zeker wanneer je veel dingen inlaadt vanuit andere sites, is de kans groot dat er af en toe iets niet meer klopt. Je hebt natuurlijk geen invloed op wat een ander doet, dus check dit regelmatig.  

Geef een antwoord

We houden van commentaar en waarderen de tijd die lezers besteden om ideeën te delen en feedback geven. Echter, alle commentaar wordt handmatig gemodereerd, degene die spam zijn of promotie worden verwijderd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.