Hoe registreer ik een domeinnaam?

Wellicht hebben we op onze blog een beetje voor onze beurt gesproken, we hebben het namelijk al uitgebreid gehad over het verhuizen van een domeinnaam en allerlei andere zaken.

Dat verhuizen van een domeinnaam vraagt ook nogal wat aandacht natuurlijk, want is vrij complex. Wanneer je de stappen in onze blog volgt, zul je al snel doorhebben hoe dit in zijn werk gaat.

Maar wij kregen naar aanleiding van onze blog wel de vraag; Wat als ik nog geen domeinnaam heb en dus niks hoef te verhuizen? Hoe registreer ik een nieuwe domeinnaam? Een aantal keuzes zijn hierbij zeer belangrijk. Wij leggen je deze graag uit.

En zoals je van ons gewend bent; Wij doen dit stap voor stap op een overzichtelijke manier.

Wat is een domeinnaam?

Eigenlijk verraadt de naam het al een beetje; Bij het registreren van een domeinnaam gaat het om de naam van een domein. Niet te verwarren met het maken van een website, dit is een geheel ander proces.

Het gaat hier om het verzinnen van een naam voor je website, het adres wat mensen in gaan tikken op hun browser om op jouw website terecht te komen. Het is dan ook echt de allereerste stap die je neemt wanneer je besloten hebt dat het tijd wordt voor een eigen website. Hij komt nog voor het maken van een website dus.

Het gaat om de term die na het welbekende www. komt. Een domeinnaam koppelt de bestanden die jij in de toekomst op je website gaat neerzetten aan de website. We hebben eerder al eens uitgebreid een blog over dit onderwerp geschreven, lees deze nog eens na mocht je hier vragen over hebben.

Bij het kiezen van de perfecte domeinnaam komen een aantal aspecten kijken, deze gaan we één voor één langs.

Bepaal de naam van de domeinnaam

Een domeinnaam verzinnen is iets wat wellicht makkelijk klinkt, maar zeker niet is. Het leuke is weer wel dat het een creatief proces is. Je kunt het zo gek niet bedenken of de domeinnaam is geregistreerd.

Helaas maakt dit het dus ook best lastig, want de kans is groot dat jouw achternaam/voornaam/bedrijfsnaam al vastgelegd is. Leuk weetje; Heet je Kim, Jip of Ans? Dan is je voornaam sowieso geen optie meer. Alle domeinnamen (van de bekende extensies) met drie letters zijn al vergeven.

Maar laat je bij dit creatieve proces niet meteen leiden door wat allemaal niet kan, er kan meer dan je denkt. Daar komen we later op terug. Bepaal dus vooraf een term of naam die jij aansprekend vindt, er zijn nog creatieve mogelijkheden om deze later aan te passen.

Zo kun je er een ‘–‘ tussen bepaalde woorden zetten, daarmee worden de mogelijkheden opeens veel groter. Betreft de domeinnaam een bedrijf, dan kunnen er nog toevoegingen zoals ‘bv’ of ‘vof’ gedaan worden.

Leuke naam bedacht? Mooi, dan kunnen we verder.

Bepaal de extensies

Deze stap staat niet hélemaal los van de vorige stap. Een extensie is namelijk het deel wat achteraan in de domeinnaam komt, het maakt hem af. Waar ‘www’ altijd de standaard is, is dit bij het laatste deel (achter de tweede punt) juist niet het geval.

Vooral de extensies van verschillende landen en de wereldwijde variant zijn bekend. Voor Nederland is dit .nl en wereldwijd is dit .com.

Wil je je met je bedrijf dus vooral richten op België, dan is het het overwegen waard om .be vast te gaan leggen. Er zijn tegenwoordig ook allerlei extensies die losstaan van een land, je kunt het ook hierbij zo gek niet bedenken. De bekendste hiervan zijn .org en .info. Dit zijn zogenoemde generieke TLD’s.

Er zit wel prijsverschil tussen de verschillende extensies. Mocht je je domeinnaam bij ons registreren (doen!) dan heb je keuze uit meer dan 300 opties, met vrijwel allemaal hun eigen prijs.

De testfase; Domeinnaam bepaalt? Extensie geregeld? Dan de laatste check!

Ook bij het registreren van een domeinnaam komen nog wel wat regels kijken. We sommen ze hieronder kort voor je op;

1. Je domeinnaam bestaat uit minimaal twee en maximaal 67 karakters, dat laatste is trouwens geen aanrader.

2. Je domeinnaam bestaat uit letters van het alfabet, cijfers en/of een koppelteken (-). Je mag het koppelteken alleen gebruiken tussen 2 letters of cijfers. Meer tekens en bijvoorbeeld Griekse letters zijn niet toegestaan.

3. Je domeinnaam bevat geen hoofdletters, spaties of andere vreemde tekens

4. Heb je voor de extensie .nl, .com, .net of .org gekozen? Deze mag dan ook alleen uit cijfers bestaan.

Kijk of jouw creatie ook echt vrij is!

We hebben het hier over stappen, maar eigenlijk kun je dit alles niet los zien van elkaar. Mocht je hier namelijk een negatief resultaat hebben, dan zul je weer wat anders moeten bedenken.

Om te checken of de door jou gekozen domeinnaam al bezet is kun je deze natuurlijk in de adresbalk in je browser invullen en kijken of er wat verschijnt, maar deze manier is niet altijd betrouwbaar.

Daarnaast krijg je vaak via deze weg meteen de aanbieding om deze voor een ‘aanbieding’ over te nemen maar trap hier niet in! Mocht dit al betrouwbaar zijn, wat vaak niet het geval is dan, dan registreer je namelijk niet een domeinnaam maar je neemt dan een domeinnaam van iemand anders over. Je koopt dan eigenlijk alleen het ‘recht’ om die domeinnaam te gebruiken.

Hierna zul je dus het hele proces omtrent verhuizen in gang moeten zetten.  Zie ook ons eerdere blog.

Wij raden dan ook niet aan hiermee in zee te gaan, maar zelf een nieuwe domeinnaam te registreren. Maar waar kun je betrouwbaar checken of een domeinnaam nog beschikbaar is? Dan kan gewoon bij ons. Helemaal gratis en voor niks. Op de homepagina van hostingbaas.nl, niet te missen!


Vul de gewenste domeinnaam in (zonder www) en je krijgt direct te zien of ie nog vrij is!

Wanneer klaar om te registreren?

Al hoe origineel leuk en creatief je keuze ook is, het kan een grote teleurstelling zijn wanneer blijkt dat de domeinnaam al bezet is. Er is natuurlijk nog wel de mogelijkheid om deze aan te passen qua extensie maar ook deze opties zijn niet eindeloos.

 Voorkom daarom ook teleurstellingen, mocht je dus een nieuw bedrijf of project gestart zijn en de perfecte naam bedacht? Registreer deze dan ook zo snel mogelijk als domeinnaam. Het is dan ook steeds vaker gebruikelijk onze domeinnaamzoeker bij de brainstorm voor een nieuwe naam te betrekken.  

Het fijne is dat een domeinnaam registreren niet heel duur is, vaak is het zelfs in het eerste jaar extra voordelig. Daarom een tip van ons: Bij twijfel registreer je een paar domeinnamen (de zogenaamde potentiële kanshebbers) om vervolgens op een later tijdstip de knoop definitief door te hakken. De namen die je vervolgens niet nodig blijkt te hebben zeg je weer op via jouw account bij ons.

Klinkt dit ingewikkeld? Geloof ons, valt reuze mee. Dit kost éénmalig een beetje extra, maar als investering in een goed concept is dit natuurlijk de moeite en het geld meer dan waard.

De domeinnaam daadwerkelijk registreren

Oké, dan de praktische kant van het registreren. Hoe leg je de domeinnaam nou daadwerkelijk vast. Dit is vrij eenvoudig: Ga naar hostingbaas.nl, vul de domeinnaam in en volg de stappen zoals weergegeven in onze tool. Wij hebben dit zo ontwikkeld en ontworpen dat dit echt niet lastig is.

De stappen spreken voor zich en aan het eind kunnen we nog één ding doen; U feliciteren met de nieuwe domeinnaam! Veel plezier! Ohja, en vergeet niet na de registratie zo snel mogelijk de website te (laten) maken. Hier meer over lezen? Lees dan snel deze blog over het bouwen van een tijdelijke landingspagina

Geef een antwoord

We houden van commentaar en waarderen de tijd die lezers besteden om ideeën te delen en feedback geven. Echter, alle commentaar wordt handmatig gemodereerd, degene die spam zijn of promotie worden verwijderd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.