Je data goed beschermen; Wat zijn de beste back-up systemen?

31 maart was het weer wereld back-up dag. Voor ons de aanleiding om hierover een artikel te plaatsen, want één ding is zeker: back-up is belangrijk!

We doen tegenwoordig steeds meer online, van onze (privé) boekhouding tot werken. Onze laptop weet bijna alle gevoelige informatie over ons. Dat dit kwijtraakt of uitlekt is dan ook menig persoon zijn of haar grootste nachtmerrie. Toch zijn dit vandaag de dag wel reële angsten.

Deze gevoelige en privé data is zeer interessant voor kwaadwillenden. Hackers proberen dan ook regelmatig deze data te achterhalen. Daarnaast hoeft er nog niet eens altijd opzet in het spel te zijn. Een serverruimte die afbrandt kan ook catastrofale gevolgen hebben.

Kortom, bereid je hier op voor en neem vandaag nog voorzorgsmaatregelen. Hoe je dit het beste doet? Dat leggen wij je uit.

Wat is een back-up?

Eigenlijk is het heel eenvoudig, een back-up is eigenlijk een reservekopie van alle gegevens die op een laptop, telefoon, tablet of andere gegevensdragers staan. Deze kopie wordt gemaakt voor het geval de data verloren gaat, dan kan deze door middel van deze reservekopie eenvoudig hersteld worden.

Veel mensen denken dat wanneer ze in de cloud werken, ze automatisch een back-up hebben. Dit is een lelijk misverstand. Mochten jouw data hier gestolen worden, dan ben je nog steeds echt alles kwijt. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw data ook nog in een andere cloud is opgeslagen.

Is een back-up echt nodig?

Veel mensen onderschatten het belang en de noodzaak van een back-up. Zij denken dat zij niet het slachtoffer zullen worden van hacks en dergelijke. Naast dat dit wel degelijk een risico is, zijn er andere zaken die ervoor kunnen zorgen dat het handig is een back-up te hebben.

Naast de eerdergenoemde brand kunnen er zich menselijke fouten voordoen. Een systeem kan soms met één druk op de knop gereset worden. Daarnaast kan de juridische verplichting ontstaan dat er terug gekeken moet kunnen worden, deze verplichting kan zelfs vanuit de overheid komen. Kortom, een back-up is echt nodig.

Welke back-ups zijn er?

Er zijn verschillende soorten back-ups mogelijk.

Volledige back-up

Zo is er een volledige back-up per vooraf bepaalde periode. Daarbij wordt alles opgeslagen en een geheel nieuwe reservekopie gemaakt. Dit kost veel tijd en opslagruimte.

Incrementele back-up

Daarnaast is er de incrementele back-up, hierbij worden allen de wijzigingen ten opzichte van de vorige keer opnieuw geback-upt. Logischerwijs gaat dit veel sneller en kost ook minder dataopslag omdat de basis in principe hetzelfde blijft.

Mocht het noodlot hebben toegeslagen, dan is het dus bij een incrementele back-up nodig dat zowel de basis als updates terug worden gehaald.

Progressieve back-up
Dan is er nog de progressieve back-up. Deze lijkt op de incrementele back-up met het enige verschil dat na de volledige, eerste back-ups er alleen nog maar incrementele back-ups worden gemaakt.

Om vervolgens een gehele bestandsmap terug te plaatsen zijn dan geen verschillende back-ups nodig. De back-upserver stuurt dan een lijst van terug te zetten bestanden die uit de opslag naar de klant worden gestuurd.

Differentiële back-up

Tenslotte is er nog de differentiële back-up. Hierbij worden steeds alle bestanden opgeslagen die sinds de laatste volledige back-up zijn veranderd. Wanneer je hierbij je data kwijtraakt, heb je de laatste volledige back-up en de laatste differentiële versie nodig.

Kortom, er is keuze volop. Deze keuze kun je zelf maken en is daarbij af te stemmen op jouw wensen en behoeftes. Lastig? Dat begrijpen wij maar al te goed. Vraag hiervoor deskundig advies.

Wat zijn de beste back-up systemen?

Maar wat zijn nu back-up systemen die je het best kunt gebruiken?

OneDrive

Een zeer bekend systeem wat door veel mensen gebruikt wordt is OneDrive. Mensen denken vaak dat dit een back-up systeem is en gebruiken het zo. Helaas is dit niet het geval.

Het maakt dan wel een automatische back-up van al je data wanneer je aan het werk bent en creëert automatisch verschillende versies. Maar wanneer je zelf per ongeluk een bestand verwijderd of een hacker doet dit voor je, dan ben je het gewoon écht kwijt. Dit komt mede door de automatische synchronisatie van OneDrive.

Hij verwijdert het dus uit de cloud maar ook van je laptop. Daarnaast is OneDrive in de basis geen programma van back-ups, dat zie je terug in het feit dat incrementele back-ups niet mogelijk zijn.

Aangezien het een systeem is van Microsoft garanderen zij wel dat je data veilig is geplaatst, voor Nederlandse klanten garanderen zij dat dit in de EU is zodat bijvoorbeeld de USA er niet bij kan.

Wat een voordeel is aan OneDrive als back-up? Dat is dan weer de prijs. Bij het standaard pakket van Office365 zit het inbegrepen.

Norton

Een ander programma wat je wellicht bekend in de oren klinkt is Norton. Dit is vooral een antivirusprogramma en zien wij op veel pc’s terug. Wanneer je bij hen een abonnement hebt dan is de kans groot dat je ook automatische back-ups bij hen opslaat. Bij een standaard antivirus programma zit namelijk 25GB back-up in.

Realiseer je wel dat dit niet zoveel is. Daardoor slaat hij ook geen software en besturingssystemen op maar enkel bestanden en mails. Net als OneDrive. En waar Norton data opgeslagen wordt? In de USA, dit houdt dus in dat de Amerikaanse overheid er in principe bij kan.

Norton alleen aanschaffen als back-up systeem is niet aantrekkelijk, de combinatie met het antivirus programma kan wel goed uitpakken.

Acronis Cyber Protect

Acronis is als bedrijf een betrouwbare partner waar het gaat om een goed back-up systeem (lees meer: Hoe werkt Acronis?). Hier kun je alles op back-uppen. Daarnaast is het snel, gebruiksvriendelijk en neemt ook je data op omgevingen zoals Google, Workspace, Icloud of je hele MS365 omgeving mee.

Acronis Cyber Protect maakt daarnaast gebruik van Active Protection, dit zorgt ervoor dat dat wanneer er sprake is van zogenaamde gijzeling door ransomware dan neemt hij rustig de oorzaak weg en kun jij vanuit je back-up alles terugzetten. Het is dan ook een geavanceerd beveiligingssysteem voor Windows-systemen en blijft je hele apparaat constant scannen.

Wanneer Acronis verdachte patronen ziet, dan stopt Active Protection deze activiteiten. Vervolgens worden de oorspronkelijke bestanden vanuit de opgeslagen plek teruggezet.
Dit back-up programma is geschikt voor zowel public- als private cloud, on-premise activiteiten tot zelfs telefoons.

Het is perfect aan te passen op jouw behoeftes, van de frequentie tot de hoeveelheid GB. Hiermee kom je altijd op een passende prijs uit, precies aansluitend op jouw behoefte. Één ding blijft hetzelfde, alles staat opgeslagen in Frankfurt. Een betrouwbare plek is dit gebleken.

Ook de interne controle is op orde, er heerst een need-to-know principe. Alleen de werknemers voor wie het relevant is kunnen bij de data.

AWS back-up

Wellicht zegt de naam je niks, maar wanneer we zeggen dat dit het systeem van Amazon is dan zal je dit waarschijnlijk niet verbazen. Wat doen zij tegenwoordig niet? Zij hebben hun eigen back-up systeem ontwikkeld. Hij staat nog redelijk in de kinderschoenen en is vooral gericht op hun eigen AmazonWebServices cloud.

Over de werkbaarheid valt over te twisten en de prijs is ook aan de hoge kant. De data wordt, verbazingwekkend, wel opgeslagen in de EU. Kortom, eentje om te volgen maar voor nu nog niet handig.

Conclusie

De back-up waar wij rustig van gaan slapen? Dat is zonder twijfel Acronis Cyber Protect. Een bedrijf wat zich heeft gespecialiseerd in deze materie en daardoor weet je zeker dat je goed zit.

Wij hebben nog geen vergelijkbare partij kunnen vinden. Het is ook niet voor niks dat zij inmiddels meer dan 1 miljard euro waard zijn. Met hoofdkantoren in Singapore en Zwitserland zijn zij actief in meer dan 150 landen. Beter dan Acronis Cyber Protect ga jij het dus niet vinden!

Geef een antwoord

We houden van commentaar en waarderen de tijd die lezers besteden om ideeën te delen en feedback geven. Echter, alle commentaar wordt handmatig gemodereerd, degene die spam zijn of promotie worden verwijderd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.