De mooiste én beste WordPress thema’s van dit moment

Wanneer je besluit een website te (laten) ontwikkelen kom je voor vele vragen en dilemma’s te staan. Van het kiezen en registreren van een domeinnaam tot het selecteren van het beste CMS voor de site, alles komt voorbij. De specifieke lay-out van je website is misschien wel één van de lastigste keuzes die gemaakt moet worden. Dit komt vaak door het enorme aanbod, van ontelbare kleuren tot honderden lettertypes. Maak hier maar eens een keuze uit!

Om je hierbij op weg te helpen hebben wij de beste en mooiste ‘kant-en-klaar’ pakketjes voor jou geselecteerd, zo hoef je niet alle keuzes apart te maken. En zoals je ons kent, beginnen we bij de basis zodat jij precies weet wat je aan het einde van dit artikel te doen staat.

Welk systeem voor mijn website?

We hebben in een eerdere blog al eens aangegeven welke diverse systemen er allemaal mogelijk zijn. Elk systeem heeft uiteraard zijn voor- én nadelen. Wereldwijd is het meest gebruikte systeem zonder twijfel WordPress.

Dit heeft diverse oorzaken; Zo gaat het al járen mee, is het gebruiksvriendelijk, universeel te gebruiken en bovenal gratis. Dat laatste spreekt veel mensen aan die zelf besluiten een website te ontwikkelen. Dat zij hier soms bedrogen uitkomen moeten wij wel eerlijk bekennen.

Dit komt vaak doordat het op het eerste gezicht eenvoudiger lijkt dan het daadwerkelijk is, zelf een website bouwen. Een professionele partij inschakelen om een WordPress site te maken is dan ook zeer gebruikelijk.

Maar wat maakt WordPress anders dan anders?

WordPress onderscheidt zich van andere webdesign-programma’s doordat het een zogenaamd ‘open source’ programma is. Dit houdt in dat iedereen samen het systeem maakt, iedereen kan op- en aanvullingen aanbieden voor het programma. Dit kan van heel basic tot zeer innovatief.

De zeer innovatieve kosten dan ook vaak geld. Je kunt het vergelijken met de online encyclopedie Wikipedia, deze is en wordt gevuld door de kennis van alle gebruikers. Dit systeem maakt het mogelijk dat de basis van WordPress dus gratis is. Het maakt het echter óók mogelijk dat het zeer complex is, de opties zijn namelijk énorm. Het inschakelen voor het maken van een professionele partij is dan ook niet gek.

Waar bestaat een WordPress site uit?

Het maken van een WordPress site bestaat uit allerlei verschillende facetten, van de achtergrondkleur tot het lettertype. En geloof ons; Dit is nog maar een greep van de keuzes die gemaakt moeten worden.

Om niet álle keuzes te hoeven maken zijn er als het ware ‘kant-en-klare’ pakketjes ontwikkeld. Deze zijn niet op een saaie namiddag gemaakt, ze zijn ontwikkeld door professionals.

Zij hebben de laatste trends, innovaties en ontwikkelingen gecombineerd in zeer veel zogenaamde thema’s. Deze thema’s bieden dus de basis voor de uitstraling van jouw site.

Een WordPress thema nader uitgelegd

Een thema in WordPress moet je zien als een basis, vanuit hier werk je verder. Het is dus niet zo dat iedere site met hetzelfde thema er hetzelfde uitziet. Naast dat de informatie per site natuurlijk verschilt, van de naam tot de afbeeldingen, zijn er binnen een thema ook nog veel opties mogelijk. De kleuren zijn binnen een palet aan keuzes aan te passen, hetzelfde geldt voor de indeling en letterytypes.

Het werken met thema’s is echter zeer fijn. Het geeft een globale richtlijn waardoor je niet overdonderd wordt door het aanbod aan keuzes én zorgt ervoor dat er professionals zijn geweest die een pakket hebben samengesteld wat altijd goed combineert.  

Wat kost een thema?

Zoals bij alle opties bij WordPress is de ene gratis en de ander niet. Dit geldt ook voor thema’s, de eenvoudigere varianten zijn vaak gratis verkrijgbaar maar de meer complexe varianten kosten (een beetje) geld. De hoogte van dit bedrag varieert.

Waar de prijs door bepaalt wordt? Door bijvoorbeeld de gebruikte plug-ins (bekijk onze blog: de beste WordPress plug-ins van 2022) en andere technische middelen die gebruikt zijn. Vaak werken betaalde thema’s ook beter en zijn ze verder doorontwikkeld. Onze ervaring is dat een betaald thema zijn meerwaarde uiteindelijk dubbel en dwars waard is.

Wat zijn dé gratis thema’s van WordPress van dit moment?

Om je op weg te helpen hebben we een aantal thema’s voor je geselecteerd. Om vooraf een scheiding te maken hebben we dit in twee categorieën onderverdeeld; De gratis én de betaalde varianten.

We beginnen met de 4 succesnummers van dit moment die geheel gratis zijn.

1. Getwid Base

Getwid Base is een strak en lichtgewicht thema dat is ontworpen om naadloos samen te werken met de veelgebruikte editor Gutenberg. Het is een zogenaamde blokgebaseerde (blockbased) editor.

Wij vinden hem erg mooi door zijn eenvoudig en overzichtelijkheid. Less is more zullen we maar zeggen. Zoals je al vermoed is er ook een betaalde variant, maar de basis versie is dus gratis.

2. Neve

Ook dit is een gebruiksvriendelijk én mooi thema. Ook met Neve kun je een erg ‘cleane’ look aan je website geven. Neve laadt in slechts enkele seconden en past zich perfect aan elk weergaveapparaat aan. Een voordeel aan Neve is dat het een sterk SEO geoptimaliseerde code heeft, wat resulteert in goede posities in de zoekresultaten van Google.

3. GeneratePress

GeneratePress is een zogenaamd lichtgewicht thema. Het is gebouwd met de focus op snelheid en gebruiksgemak. Als je pagebuilders gebruikt, is GeneratePress het thema wat daar op aansluit. Het is volledig compatibel met alle grote paginabouwers, inclusief Beaver Builder en Elementor.

4. Theme Zakra

Wil je een blog beginnen, je porfolio online zetten of een webshop beginnen? Dan vinden wij Zakra super fijn. Het werkt samen met grote paginabouwers, dit zorgt ervoor dat je het in elke gewenste layout kunt maken. En geheel gratis dus, hoe fijn is dat.

Waar vind ik de beste betaalde WordPress thema’s?

Als je op één van deze platformen een betaald WordPress thema koopt, kun je er eigenlijk vanuit gaan dat je géén kat in de zak hebt gekocht.

ThemeForest

Dit is een marktplaats voor diverse thema’s. Het fijne aan deze site is dat je een prijsrange kunt kiezen, en neem van ons aan; Daar binnen is nog steeds heel veel mogelijk. Je kunt vervolgens ook aangeven welke stijl je wilt op je WordPress website.

Ook kun je selecteren op de beoordeling die andere het thema geven. Zo weet jij zeker dat je altijd een goede aankoop doet.

StudioPress

Deze site is vergelijkbaar met ThemeForest, maar dan een stuk kleiner en daardoor goedkoper. Toch betaal je als snel meer dan 100,- euro voor een thema. Bij het ontwikkelen lag de focus wel op kwaliteit. Bij StudioPress kiezen de meeste voor het zogenaamde Genesis Framework, dit wordt door erg veel WordPress sites gebruikt.

RichWP

Dit is geen aanbieder van betaalde thema’s maar een partij die zelf echt thema’s ontwikkeld. Het aanbod is dan ook een stuk kleiner, maar hierdoor kunnen ze wel zelf de focus bepalen.

Dat is in dit geval dan ook kwaliteit en support, voor ongeveer 65,- euro heb je al een mooi thema te pakken. Daarnaast bieden ze voordelige pakketten aan, ideaal wanneer je meerdere sites bezit.

TemplateMonster

Dit is weer een soort van marktplaats voor thema’s. Het zijn hier veelal de ontwikkelaars zelf die hun ontwikkelde thema aanbieden. Door het grote aanbod vanuit de ontwikkelaar zelf zorgt ervoor dat de prijzen scherp zijn. Wij vinden de site wel wat chaotisch, dus gebruik ook hier de zoekfuncties volop.

De keuze is reuze!

Kortom, de keuze is reuze op het gebied van thema’s. Wij raden dan ook aan vooraf de keuze te maken hoeveel je wilt uitgeven en binnen die range naar een geschikt thema te zoeken.

Veel thema’s lijken qua uiterlijk op elkaar, focus je dus ook vooral op de gebruiksvriendelijkheid en de ervaringen van andere gebruikers. Dit geeft vaak de beste indruk van het plezier (of ongemak) wat jij gaat hebben van je keuze!

Geef een antwoord

We houden van commentaar en waarderen de tijd die lezers besteden om ideeën te delen en feedback geven. Echter, alle commentaar wordt handmatig gemodereerd, degene die spam zijn of promotie worden verwijderd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.