De zes beste plekken voor gratis afbeeldingen voor een WordPress-site!

Een mooie website kost vaak al genoeg geld, of je hem nu zelf maakt of laat maken; het kost sowieso geld en tijd. De kosten waar je vervolgens op kunt besparen doe je dan ook met liefde. Natuurlijk is het wel aan te raden om te investeren in de veiligheid van de site en ook de plug-ins die je gebruikt. Wanneer je dit niet doet werkt je site niet optimaal en komen bezoekers niet graag langs op jouw website.

Maar er zijn ook zaken waar je juist op kunt besparen zoals de afbeeldingen. Hoe je aan mooie én gratis afbeeldingen komt? Wij leggen uit!

Allereerst: Let op!

Heb je online een leuke afbeelding gevonden en wil je die gebruiken op je website? Realiseer je dan altijd dat hier auteursrecht op zit. Er kunnen hoge boetes staan op het niet legitiem gebruiken van dergelijke afbeeldingen.

Dit is ook steeds makkelijker op te sporen door middel van geavanceerde software. Kortom, riskeer deze duizenden euro’s aan boete niet en ga altijd voor de veilige weg.

Maar waar vind je nu mooie gratis afbeeldingen? Hier onze tips.

1. Canva

Canva vinden wij een topprogramma. Het is zeer gebruiksvriendelijk en je vindt er veel mooie foto’s en afbeeldingen. Je kunt ze daarnaast ook nog veranderen, aanpassen en samenstellen waardoor je eigen creaties ontwerpt. Dit is allemaal al in de gratis variant.

Er is ook een betaalde optie. Met de betaalde licentie heb je de beschikking over (veel) meer foto’s en kun je deze in betere kwaliteit downloaden.

Welke licentie je ook kiest; het is wel nodig om even een account aan te maken, het voordeel hiervan is dan weer dat hij ook jouw afbeeldingen kan onthouden.

2. Pixabay

Dit is wellicht de meeste bekende plek waar je mooie én gratis afbeeldingen kunt vinden. Hier kleeft ook meteen een nadeel aan, de kans is namelijk groot dat ook andere webdesigners deze bron van afbeeldingen gebruiken.

Dat ie zo populair is, is ook weer niet gek. Je kunt de foto’s gebruiken zonder account en ook bronvermelding is niet nodig.

3. Unsplash.com

Dit is een leuk platform, want hier bieden (talentvolle!) fotografen hun diensten aan. En dit doen zij geheel gratis. Het gaat om hoge kwaliteit afbeeldingen die eenvoudig te downloaden zijn zonder account.

4. Gratisography.com

Niet een hele bekende, maar wel geestige afbeeldingen vind je in deze database aan gratis afbeeldingen. De foto’s zijn van hoge kwaliteit en vrij te gebruiken. Niet heel veel, maar door zijn relatieve onbekendheid wel een aanrader.

5. Kaboompics.com

Een leuke en rechtenvrije optie is dit platform. Ideaal voor blogartikelen en social media berichten. Ook deze foto’s zijn rechtenvrij te gebruiken, al stellen de makers het wel op prijs als de website benoemd wordt. Dus een linkje zou leuk zijn.

6. Stocksnap.io

Dan nog eentje die echt het noemen waard is, en dat is Stocksnap. Deze website uploadt wekelijks meer dan honderd nieuwe foto’s. Een goede database, makkelijk te doorzoeken en je kunt ook checken hoe vaak een afbeelding al gedownload is. Ook deze kun je gratis en rechtenvrij gebruiken. Zonder vragen van de maker.

Rechtenvrije foto’s

Zoals we al zeiden; Je moet echt één van deze sites gebruiken en niet zomaar gaan zoeken in Google afbeeldingen. Je kúnt trouwens wel zoeken in Google Afbeeldingen op rechtenvrije afbeeldingen, maar dit systeem is niet 100% waterdicht. Hoe je dit goed doet?

Bonus: Google ‘Stappenplan rechtenvrije foto’s’

  • Ga naar afbeeldingen.
  • Klik op het ‘tandwieltje’ rechts boven.
  • Klik ‘geavanceerd zoeken’ aan.
  • Hier kun je de instellingen aanpassen bij gebruiksrechten. Zet deze op: ‘onbeperkt te gebruiken, delen of aan te passen, zelfs commercieel’.
  • Ga terug naar je Google omgeving en zoek op ‘afbeeldingen’.
  • De afbeeldingen die je nu ziet, zijn allemaal rechtenvrij te gebruiken.

Kortom, je hoeft geen overbodig geld te spenderen aan rechtenvrije foto’s. Er zijn vele mogelijkheden. Je moet alleen even de juiste plekken en trucjes weten! Succes met het vinden van leuke foto’s!

Geef een antwoord

We houden van commentaar en waarderen de tijd die lezers besteden om ideeën te delen en feedback geven. Echter, alle commentaar wordt handmatig gemodereerd, degene die spam zijn of promotie worden verwijderd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.