De beste Wordpress plug-ins (van 2022)

Een ervaren websitebouwer weet meteen waar wij het over hebben wanneer we aankondigen onze favoriete plug-ins voor WordPress op een rijtje te zetten. Maar mocht je een nieuwkomer zijn in deze wereld, dan vraag je je misschien af waarom we ons hier richten op specifiek Wordpress.

Daarom leggen we eerst nog even kort uit wat WordPress is om vervolgens ook plug-ins nog even te bespreken en dan komen we tot de kern; Onze toppers qua plug-ins voor komend jaar.

Waarin verschilt WordPress van andere programma’s?

Wordpress is een zogenaamd open source software systeem. Ooit zijn ze begonnen als blogprogramma en na verloop van tijd zijn hier steeds dingen bij gekomen. Inmiddels kun je er de meest complexe sites en webshops mee maken.

Open source betekent dat niemand de eigenaar is, te vergelijken met bijvoorbeeld Wikipedia. Hier is ook niemand eigenaar van maar iedereen kan er wel aan bijdragen. Het gevolg van een dergelijk zelfsturend systeem is dat iedereen aanpassingen kan aanbieden (dus ook d.m.v. plug-ins).

Maar zoals je misschien al vermoedt is deze kracht ook meteen een zwakte; Omdat de code openbaar is kunnen gebruikers ook malafide trucjes uithalen zoals het ontwikkelen van foute plug-ins. Het gevolg is dat hackers naar hartenlust dan bijvoorbeeld kunnen zoeken naar achterdeurtjes om in je site te komen. Let dus altijd goed op welke plug-ins je gebruikt.

Meer over WordPress weten? Lees dan onze blog die we hierover hebben geschreven.

Wat is een plug-in en waarom gebruik je ze?

Plug-ins zijn de zogenaamde bouwsteentjes voor je website. Zij zorgen voor alle functies die jouw WordPress site goed laten werken. Het gebruik van plug-ins verbetert tevens de snelheid van je site, zorgt voor SEO optimalisatie, geeft opties voor e-mails, maakt het openen van een webshop mogelijk. Kortom, talloze opties om jouw site helemaal passend te maken.

Er zijn dan ook duizenden gratis én premium WordPress plug-ins, hierdoor kan al snel een ‘bomen/bos’ kwestie ontstaan. Daarom zetten wij de vijf beste plug-ins voor komend jaar alvast voor je op een rijtje. Houd er wel rekening dat dit een algemeen lijstje is, het is per site en situatie verschillend welke passend is voor jou.

Yoast SEO

Yoast is de nummer één plug-in waar het gaat om SEO. Praktisch iedere site gebruikt deze plug-in om tot een goed SEO resultaat te komen. Omdat Yoast er vroeg bij was is deze in de afgelopen jaren behoorlijk door ontwikkeld tot een volwaardige én goede plug-in. Het is een zeer gebruiksvriendelijke plug-in.

En zijn bekendheid zorgt er daarnaast voor dat hij gegarandeerd goed werkt zolang je zijn adviezen opvolgt. Ook is Yoast een grote favoriet bij ervaren website bouwers, daardoor is er veel (online) kennis te vinden en dit zorgt ervoor dat vragen snel opgelost zijn.

Woocommerce

Een webshop beginnen, dit leek altijd al een goed idee maar door afgelopen jaren is dit belang alleen maar toegenomen. Lastig om te beginnen? Niet meer wanneer je gebruikmaakt van de plug-in Woocommerce.

Wat Yoast is voor SEO, is Woocommerce voor webshops. Zeer gebruiksvriendelijk, erg bekend en zeer ver doorontwikkeld. Woocommerce is de absolute nummer één waar het gaat om webshops openen.

Jetpack

Dan een favoriet van ons omdat het echt een alleskunner is, namelijk Jetpack. Met deze plug-in kun je zowel het design als de marketing op orde brengen. Met zaken als ontwikkelde thema’s en automatische social media posting kun je je WordPress site prachtig designen én onder de aandacht brengen.

Maar Jetpack biedt meer en dit is iets wat niet onderschat moet worden. Met Jetpack kun je namelijk de security van je site op orde brengen, iets wat tegenwoordig bijna het belangrijkste van alles is.

Via Jetpack kun je een spam filter instellen, je site op malware scannen en login beveiliging aanbrengen. Allemaal zaken die misschien niet favoriet zijn om te regelen maar wel erg belangrijk.

Livechat

Contact met je klanten is zeer belangrijk, óók online. Misschien juist wel online. Er ontstaat al snel argwaan wanneer mensen online overgaan tot het aanschaffen van een product of dienst. Door goed bereikbaar te zijn voor klanten kun je dit gevoel al snel wegnemen.

LiveChat is een programma wat hier zeer geschikt voor is. Algemeen bekend is dat dit het beste live chat programma is om te gebruiken op je WordPress website. Het is zeer gebruiksvriendelijk. Naast een live chat functie biedt het ook andere ondersteunende software zoals email, CRM en nog veel meer.

WPML

Tenslotte nog een plug-in die wij zelf erg handig vinden. Het zorgt er namelijk voor dat je het bereik van je site in één klap verduizendvoudigd. De plug-in WPML zorgt namelijk voor meertaligheid van je site.

Het is een vertaler voor je site en werkt goed samen met andere plug-ins, zoals de eerder genoemde Yoast, WooCommerce etc. Ook deze plug-in is zeer gebruiksvriendelijk en SEO technisch goed ontwikkeld. Kortom, de plug-in zorgt ervoor dat je site in vele talen vindbaar én te lezen is.

Conclusie

Plug-ins, ze zijn net als Apps in alle soorten en maten verkrijgbaar. Wanneer je ze gebruikt, ga dan voor de bekende namen óf doe goed onderzoek naar de organisatie die erachter zit. Soms lijken plug-ins op het eerste gezicht erg leuk en handig maar misschien haal je dan het paard van Troje binnen.

Daarnaast nog een laatste tip, vele plug-ins hebben een gratis versie maar ook een premium betaalde optie. Wanneer je wilt dat je site een professionele uitstraling heeft en goed werkt, investeer dan in goede plug-ins. Ook hier geldt het alom bekende; Goedkoop is vaak duurkoop!

Geef een antwoord

We houden van commentaar en waarderen de tijd die lezers besteden om ideeën te delen en feedback geven. Echter, alle commentaar wordt handmatig gemodereerd, degene die spam zijn of promotie worden verwijderd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.