Wat ons betreft dé revolutie is van de afgelopen tijd qua online werken? Dan zijn dat niet alle afzonderlijke overleg- en vergaderprogramma’s. Nee, dat is het alomvattende werken in de cloud. Heel veel mensen vinden dit abstract klinken maar het is eigenlijk heel eenvoudig.
Sterker nog, de meeste mensen maken er dagelijks gebruik van. In de cloud werken houdt namelijk in dat je niet meer afhankelijk bent van hardware, je laptop of tablet, om bij je documenten en data te kunnen. Door deze online op te slaan kun je ze overal openen én kun je ze eenvoudig delen met bijvoorbeeld collega’s.
Hoe veilig is werken in de cloud?
Maar het werken in de cloud brengt natuurlijk ook risico’s met zich mee. Waar vroeger de grootste angst was dat je harde schijf crashte en je daardoor je ‘werkstuk’ kwijt was, is dit tegenwoordig vooral dat er een hack plaatsvindt. Ook kan het bij gevoelige data het geval zijn dat er kapers op de kust zijn.
Hoe je dit alles voorkomt? Laten we meteen maar eerlijk zijn, helemaal voorkomen gaat je waarschijnlijk niet lukken. Máár je kunt het risico wel enorm beperken! Dit doe je door kieskeurig te zijn met de keuze voor een programma om in de cloud te werken. Wij lichten toe welke programma’s een goede keuze zijn.
Wat zijn de beste programma’s om in de cloud te werken?
Eigenlijk zijn er nog maar twee serieuze opties om je IT te verplaatsen naar de cloud. Dit houdt niet in dat je hierbij niet nog verschillende applicaties kunt gebruiken. Maar dit is zoals apps op je telefoon, hier zijn er een onbeperkt aantal van. We focussen ons hier op totaaloplossingen.
Microsoft365
De meest bekende van alle programma’s is zonder twijfel Microsoft365 (MS365), wellicht nog beter bekend onder de naam Office365 of Office. Deze naam volstond echter niet meer aangezien Microsoft de afgelopen jaren steeds meer programma’s heeft overgenomen en geïntegreerd. Daardoor biedt MS365 veel meer dan alleen handige tools voor op kantoor.
Google Workspace
Naast MS365 is Google Workspace een bekend programma om in de cloud te werken. Met Google Workspace kun je documenten, spreadsheets, Google Drive en Gmail geruiken. Wanneer je start met het gebruiken van Google Workspace krijg je direct toegang tot alle onderliggende diensten. Je kunt al bestaande accounts zoals Gmail eenvoudig koppelen.
Een account aanmaken is gratis maar wil je het op professioneel niveau gaan gebruiken waarbij je bijvoorbeeld werknemers toegang wilt geven tot speciale gebieden, dan is een betaalde versie nodig. Hierbij betaal je per gebruikt account.
MS365
We gaan eerlijk zijn, MS365 is toch wel onze favoriet. Dit komt om dat Microsoft naadloos aansluit met online programma’s op het besturingssysteem van de meeste pc’s. Daarnaast hebben ze alles behalve stil gezeten afgelopen jaren. Ze hebben zich verder ontwikkeld waardoor ze hun ‘gereedschapskist’ met tools steeds verder hebben ontwikkeld.
Hiermee is het pakket uit te breiden naar behoefte. Ideaal wanneer je als kleine ondernemer begint maar van plan bent te groeien. MS365 groeit eenvoudig met je mee. Daarnaast zijn er zoveel verschillende mogelijkheden, dat het gebruik ook ideaal is voor privé situaties.
Enkele voorbeelden van programma’s zijn Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Publisher en Access. Wie kent ze niet? En mocht je twijfelen, dan start je eenvoudig met de gratis versie.
En de eerder benoemde (extra) applicaties? Grote kans dat je die kunt integreren in MS365, want elke zichzelf respecterende applicatie zorgt ervoor dat ze kunnen samenwerken hiermee door middel van een API.
Conclusie
Kortom, er zijn eigenlijk maar twee serieuze opties om mee in de cloud te gaan werken. Kijk goed wat bij jouw situatie past en wij begrijpen dat het een lastige keuze kan zijn. Daarom raden wij aan om een expert raad te plegen en jouw situatie te bespreken.
Ben je hier nog niet aan toe? Dan is het slim om eerst beide methoden gratis uit te proberen. Tevens is het aan te raden om voor een bekend programma te gaan omdat het soms best complex kan zijn een tool te gebruiken. Het voordeel van een grote naam is dat je online eenvoudig tutorials en webinars vindt. Zo kom jij er altijd uit!