Een website maken kan een noodzakelijk kwaad zijn omdat je online zichtbaar moet zijn, maar het kan ook je bron van inkomsten zijn als je bijvoorbeeld een ervaren blogger bent.
Wat je doel ook is, het is belangrijk dat je website op het goede fundament is gebouwd. Dat de bouwstenen als het ware kloppen. Wanneer dit niet het geval is, zul je al snel tegen de grenzen aan lopen van wat mogelijk is.
Daarnaast wordt een website vaak veel minder gevonden in zoekmachines wanneer het programma erachter niet klopt. Het is dan ook aan te raden een website te (laten) bouwen op een gerenommeerd platform.
Nog altijd het meest gebruikte systeem hiervoor is WordPress. Dit is logisch want het is ook heel gebruiksvriendelijk. Maar waar begin je wanneer je eenmaal hebt besloten een website te gaan maken? Wij leggen het je uit.
Wat is WordPress?
Eerder hebben we al eens uitgelegd wat WordPress is, maar in het kort komt het erop neer dat het een programma is waar websites in gemaakt kunnen worden. Hier zijn natuurlijk meerdere van, maar wat WordPress onderscheidt van zijn concurrenten is dat het ‘open source’ is. Dit zorgt ervoor dat iedereen kan bijdragen aan het ontwikkelen van mogelijkheden.
Zoals we eerder zeiden, te vergelijken met de online encyclopedie van Wikipedia. Daarnaast was Wordpress één van de eerste programma’s op dit gebied. Daarmee hebben ze een enorme voorsprong op de rest en zijn er heel veel plug-ins mogelijk.
Leg de basis
Voordat we naar de eerste stap gaan, is het natuurlijk van belang dat je weet hoe je site gaat heten en waar hij over moet gaan. Dit alles begint met het registreren van een domeinnaam. Zonder domeinnaam heb je helemaal niets én kun je eigenlijk ook niets.
Deze domeinnaam registreer je bij een zogenoemd hostingbedrijf (zoals Hostingbaas!) en deze biedt vaak pakketten aan waardoor je vrij snel aan de slag kunt. Zij checken ook of de naam die jij voor de site wilt gaan gebruiken, niet al in gebruik is. Want je kunt natuurlijk niet een website gaan maken op een domeinnaam die al in gebruik is, zoals hostingbaas.nl. Die is bezet!
De eerste stap
Alles begint met een eerste stap. Bij WordPress is dat het installeren van het programma. Hoe je dat doet? Door het installeren van het programma op je pc. Om dit voor jou nog iets inzichtelijker te maken hebben wij een eigen tutorial ontwikkeld. (LINK)
Vervolgens is het aan te raden om meteen een SSL te installeren. SSL geeft extra beveiliging aan je site, zowel voor jou als je bezoekers. Dit is iets wat eventueel ook later kan, maar dat geeft dan wel veel extra werk. Doe dit dus vooraf en je weet zeker dat je veilig werkt.
Daarna begint het leuke werk, althans dat vinden wij. Het creatieve proces komt namelijk echt op gang en je site begint langzaamaan vorm te krijgen. Zo kun je dan een thema kiezen.
Er zijn duizenden thema’s, het kan soms lastig zijn om de perfecte te vinden. Juist omdat er zoveel van zijn. Een thema moet je beschouwen als een soort basissite/template van waaruit je de WordPress website verder kunt maken.
Het fijne aan een specifiek thema is dat er al veel werk voor je is gedaan. Hiermee hoef je niet vanaf nul te beginnen. Er zijn twee soorten templates, namelijk de gratis opties maar ook betaalde varianten. Op https://nl.wordpress.org/themes/ zie je bijvoorbeeld gratis opties.
Commerciële partijen die thema’s aanbieden zijn bijvoorbeeld https://themeforest.net/category/wordpress/ en https://www.elegantthemes.com/ .
We zijn op stoom!
Mocht je voorgaande stappen succesvol hebben afgerond dan begint het finetunen van je site. Het ruwe werk heb je gedaan met het kiezen van een thema, nu kun je dit verder uitbouwen aan de hand van plug-ins.
Waar je dacht dat er bij thema’s veel keuze was, dan zul je nu helemaal versteld staan. Er zijn werkelijk mega veel plug-ins. En ook hier zit er weer een verschil tussen gratis en betaalde plug-ins.
Naast dat dit boetseren van je WordPress site leuk is, is het ook arbeidsintensief. Je gaat alles inrichten op je site en vervolgens ervoor zorgen dat het werkt. Of je dit klusje helemaal zelf moet doen is dan ook de vraag.
Om snel een mooie en vooral goed werkende WordPress site in de lucht te helpen kan het inschakelen van een professional zoals Hostingbaas lonen. Zij weten ook welke plug-ins je wel en welke je niet kunt gebruiken.
Online zetten en promoten!
Na al het werk is het dan zover; De première! Waarschijnlijk zijn er heel wat uurtjes in jouw website gaan zitten en ben je super trots. Dit mag je ook zijn, dus promoot hem volop. En vergeet daarna niet: Onderhoud hem ook! Een verouderde website is echt zonde van al het gedane werk en is bovendien niet veilig!