De drie beste gratis contactformulieren voor WordPress

Een website heb je natuurlijk om aan de buitenwereld te tonen waar je mee bezig bent, maar uiteindelijk wil je natuurlijk ook écht in contact komen met de bezoekers. Hier zijn verschillende manieren voor, maar de meest doeltreffende is door middel van een contactformulier. Nu is het ene contactformulier het andere niet, al lijken ze op het eerste gezicht allemaal op elkaar. Welke formulieren de beste én gratis opties zijn voor jouw site? Lees snel verder!

Contactformulieren in het kort

Het woord spreekt eigenlijk al voor zich; Met een contactformulier leg jij contact met je bezoekers. Het biedt hen een eenvoudige mogelijkheid om een mailtje/berichtje te versturen rechtstreeks vanaf de site. Hierbij zijn er verschillende extra opties denkbaar; Moet er bijvoorbeeld de mogelijkheid zijn om een document mee te sturen? Of een foto? Zelfs complete sollicitaties kunnen via deze formulieren verlopen. Kortom, het ligt er zeer aan wat het doel is welk contactformulier geschikt is. Wij hebben verschillende goede gratis opties voor jou op een rijtje gezet;

Ninja Forms
Dit is een contactformulier met een gratis versie die je eenvoudig kunt downloaden via de WordPress bibliotheek. De gratis versie biedt je de mogelijkheid om je eigen formulier te bouwen. De plug-in stelt hieraan geen beperkingen qua velden of ontvangen e-mails. Ook kun je de formulieren die je ontwikkelt opslaan. De gratis versie is erg overzichtelijk vormgegeven en dit maakt het heel makkelijk om ze te configureren en aan te passen naar je website. Met de betaalde variant kun je net wat complexere contactformulieren bouwen en tevens de formulieren koppelen aan diensten als MailChimp en AWeber. Dus bij intensief gebruik is dit het overwegen waard.

HappyForms
Alleen de naam worden wij al blij van. Dit is één van de nieuwere plug-ins voor contactformulieren. Doordat deze plug-in volledig is gebouwd in de WordPress Customizer hoef je geen nieuwe gebruikersinterface te leren. Dit bevordert het gebruiksgemak van de plug-in enorm. De plug-in is in tegenstelling tot Ninja Forms áltijd gratis en werkt erg goed voor een snel en overzichtelijk contactformulier. Bij een reactie via het formulier ontvang je een bericht in je WordPress beheerdersdashboard, maar ook een e-mail notificatie is mogelijk. Ook zit er een honeypot optie in én een spamfilter wat eenvoudig aan te zetten is. Doordat het een gratis formulier is, staat er onderaan klein ‘Powered by HappyForms’.

Contact Form 7
Dit is een plug-in die al jaren meegaat en ook 100% gratis is. Het levert zeer minimalistische, maar goede formulieren. Het is dan ook het meest gebruikte formulier op websites, en dat komt niet alleen doordat hij gratis is. Hij is eenvoudig in gebruik én daarbij voorzien van de nodige support. Zo wordt de plug-in geleverd met aanvullende documentatie, een FAQ tool, ondersteuningsforum en een website met nadere informatie. Dat is meer dan wat je bij sommige betaalde plug-ins krijgt. Je kunt met deze plug-in een onbeperkt aantal formulieren maken met allerlei diverse velden; Van datum tot URL, e-mail en ook adressen.

Kortom, er is geen reden meer te bedenken om níet goed in contact te blijven met de bezoekers van jouw website. Het maakt wel verschil met welk formulier je dit doet, de ene plug-in is de andere niet. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat je berichten mist door het gebruik van een slechtwerkende plug-in en daardoor een niet werkend contactformulier. Met bovenstaande drie zit je sowieso goed, en het is nog gratis ook!

Geef een antwoord

We houden van commentaar en waarderen de tijd die lezers besteden om ideeën te delen en feedback geven. Echter, alle commentaar wordt handmatig gemodereerd, degene die spam zijn of promotie worden verwijderd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.